Toddy Cold Brew sada
COLD BREW / COLD PRESS
· alternativní metoda přípravy kávy nebo čaje
· vyrábí se macerací (louhováním) namletých kávových zrn ve studené vodě po dobu několika hodin (extrakce kávy 12 - 24 hodin /extrakce čaje 1 - 6 hodin )
· za studena louhovaná káva
· zjednodušeně řečeno se jedná o filtrovanou ledovou kávu louhovanou v delším časovém intervalu
· použitím studené vody, se látky obsažené v kávě/čaji uvolňují pomaleji, proto je třeba delšího času
· právě dlouhá doba máčení nahrazuje rozpouštěcí vlastnosti horké vody
· výsledkem je kávový koncentrát/nápoj s nízkou aciditou (kyselostí), výraznější, trochu sladší a ovocitou chutí, s vyšším obsahem kofeinu.
· nápoj má střední tělo a aromatickou dochuť
· cold brew káva se připravuje většinou v poměru: 4 - 8 váhových dílů vody/1 díl kávy
· s cold brew můžeme experimentovat - výsledky extrakce se liší v závislosti na způsobu filtrace, délce louhování, druhu použité kávy a poměru kávy a vody
· pro přípravu cold brew se výborně hodí jednodruhové kávy
· získává na oblibě díky svým osvěžujícím vlastnostem především v horkých letních dnech a možnosti jednoduše pracovat s koncentrátem při přípravě míchaných nápojů
· rozdíl mezi cold brew a ledovou kávou: horká káva, zchlazená ledem nemá tak pevnou chuť, jednoduše řečeno je naředěná a kyselejší, zatímco louhovaná káva je přirozeně sladší a s každým dalším douškem cítíte silnější chuť
· 250 g kávy / 1,75 - 2 l koncentrát
· Todd Simpson , zakladatel firmy Toddy, se inspiroval starým peruánským procesem a vyvinul a patentoval systém Toddy Cold Brew
· Výrobce: Toddy (USA)
· materiál: termoplast, sklo
POSTUP Přípravy:
- Kávu nameleme nahrubo, nainstalujeme filtr do plastové bílé nádoby, zalijeme cca čtvrtinou vody, nasypeme polovinu kávy, zalijeme další čtvrtinou vody, přidáme poslední část kávy a opět dolejeme zbylým množstvím vody. Nejlépe velkou lžicí pomůžeme kávě, aby byla všechna ponořena/zvlhčena. Míchat není třeba (pokud budete promíchávat, pozor na poškození nebo uvolnění filtru.
- Nádobu můžeme vložit do lednice (ale možné louhovat i v pokojové teplotě) a necháme 12 - 24 hodin macerovat (dle chuti, kterou chceme dosáhnout). Čaj: 30 minut – 6 hodin (velmi záleží na druhu čaje (zelený, černý a rooibos, maté atd.) a požadované chuti)
- Po extrakci kávu/čaj přefiltrujeme do skleněné nádoby.
- Cold brew kávu můžeme pít jen tak, dolitou horkou (čerstvě uvařenou) vodou, studeným i napěněným mlékem.
- V lednici vydrží hotový nápoj až několik dnů.